Waarde Gouden Philharmonic Munten

Om een graantje mee te pikken van de groeiende vraag naar beleggingsgoud en misschien wel om de naamgever wat extra bekendheid te geven werd op 10 oktober 1989 de eerste Vienna Philharmonic munt geslagen. Aan de waarde van de Philharmonic was men gewend omdat deze eerste Oostenrijkse gouden beleggingsmunt een gewicht van 1 troy ounce 999.9 puur 24 karaat goud had. De Austrian Mint had grote plannen met de Philharmonic en wilde er de Europese gouden munt van maken.

De waarde van gouden Philharmonic munten wordt in de eerste plaats bepaald door de hoeveelheid goud waar de munt van geslagen is. In het geval van de eerste munt hadden Philharmonic munten een waarde van ruim 362 dollar op het moment van introductie. Natuurlijk zal de prijs van deze munten vandaag de dag vele malen hoger liggen. Bij het prijspijl van medio 2011 zal de prijs van een 1 troy ounce Philharmonic munt uitkomen ergens rond de 1600 dollar. Het mag u duidelijk zijn dat deze munten vooral bedoeld zijn voor beleggers die het zich kunnen veroorloven, de Austrian Mint had dit ook door en daarom worden ook Philharmonic munten van andere gewichten geslagen. De Philharmonic wordt ook geslagen in gewichten van een halve troy ounce, een kwart troy ounce, een tiende troy ounce, zoals gezegd in een gewicht van één troy ounce en voor de hele grote jongens in een gewicht van 20 troy ounce en 1000 troy ounce. U begrijpt wel dat niet iedereen 31 kilo goud in de kluis wil hebben liggen, zelfs voor de ‘face value’ Philharmonic waarde van 100.000 euro is dit nog te gek. Daarom is deze 1000 troy ounce Philharmonic munt uitsluitend in 2005 geslagen ter ere van het vijftien jarige bestaan van de Philharmonic en is de oplage beperkt gebleven tot 15 stuks. De 20 troy ounce Philharmonic is op 16 oktober 2009 gepresenteerd ter ere van het twintig jarige bestaan van de Philharmonic. De ‘face value’ is 2000 euro en de oplage 6027 stuks. De waarde van gouden Philharmonic munten van 20 troy ounce was bij de introductie al ruim 14.000 dollar en dit is medio 2011 al omhoog gegaan naar rond de 32.000 dollar. Wederom geen munt voor de particuliere beleggers, ook professionele beleggers komen er echter niet aan omdat dit puur verzamel Philharmonic munten zijn.

Doordat de Philharmonic munten geslagen zijn in Oostenrijkse is bij de introductie van de euro ook de ‘face value’ veranderd. Waar de 1 troy ounce Philharmonic munten een waarde aan ‘face value’ hadden van 2000 Schilling, hadden deze zelfde munten vanaf 2002 een ‘face value’ van 100 euro. De overgang naar van de Schilling naar de euro is eigenlijk de enige verandering die de Philharmonic heeft doorgemaakt. Op de voorkant staat een afbeelding van het orgel in de gouden hal van de Weens Filharmonisch orkest. Eronder staat het gewicht en de puurheid aangegeven en het jaartal waarin de munt geslagen is, ook staat hier de ‘face value’ in euro’s of Schilling vermeld. De muntzijde is opgesierd door een verzameling instrumenten die het Weens Filharmonisch orkest uitbeelden. Deze kenmerken maken het eenvoudig om de waarde van gouden Philharmonic munten te bepalen en de verwijzing naar het Weens Filharmonisch orkest geven de Philharmonic iets extra’s.

De waarde van de Philharmonic wordt vooral bepaald door de hoeveelheid goud in de munten. De Philharmonic is een echte beleggingsmunt en er worden meer of minder van geslagen afhankelijk van de vraag. Er wordt geen speciale ‘Proof’ versies geslagen maar wel is de Philharmonic te bestellen in een speciaal houten bewaardoosje of als complete set. Feitelijk zijn dit dus ‘Proof’ versies die vooral voor verzamelaars interessant zijn. Uiteraard is de ‘Proof’ Philharmonic munten waarde hoger dan de waarde van de normale Philharmonic. Omdat de oplage af hangt van de vraag op de markt is de Philharmonic niet vreselijk zeldzaam. Sterker nog, in 1992, 1995 en 1996 was de Philharmonic zelfs de best verkopende munt wereldwijd. Op zich is dit een mooie prestatie maar het zegt ook iets over de waarde van gouden Philharmonic munten. De waarde van de Philharmonic is zowel voor beleggers als verzamelaars gelijk aan die van goud en de eventuele winsten zullen dan ook hetzelfde zijn als van goud.