Waarde Gouden Nugget Munten

De Australian Gold Nugget is een beleggingsmunt die in 1986 door de ‘Gold Corporation’ geïntroduceerd werd om de Australische goudwinning industrie te ondersteunen en een graantje mee te pikken van het succes van de Krugerrand. De waarde van gouden Nugget munten hangt af van de dagprijs van goud omdat het een gouden beleggingsmunt is. Toch wilde de Perth Mint de Nugget ook voor verzamelaars interessant maken door elke munt in een eigen plastic doosje te leveren om beschadigingen te voorkomen.

De Nugget is een wettig betaalmiddel in Australië en daarom staat er dus een ‘face value’ vermeld op de munt. Deze ‘face value’ zegt zoals gebruikelijk niets over de werkelijke waarde van Nugget munten. De Nugget heeft dus feitelijk de waarde van gouden munten en die is afhankelijk van het gewicht aan goud waarvan de munt gemaakt is. De Nugget is geslagen van 24 karaat goud met een puurheid van 99,99% en wordt in maar liefst acht uitvoeringen geslagen. Er is natuurlijk een 1 troy ounce munt maar ook zijn er kleinere munten van een halve troy ounce, een kwart troy ounce, een tiende troy ounce en een twintigste troy ounce. Voor de meer vermogende beleggers zijn er ook groter munten met natuurlijk een grotere gouden Nugget waarde. Meer vermogende beleggers kunnen kiezen uit een twee troy ounce munt, een tien troy ounce munt en zelfs een 1 kilo munt die sinds 19191 geslagen worden. De waarde van Nugget munten van grotere gewichten kan natuurlijk aardig in de papieren lopen omdat er meer goud in verwerkt zit.

Toch moet u opletten op de waarde van gouden Nugget munten, van de Nugget worden slechts beperkte hoeveelheden geslagen. Dit zorgt er voor dat Gold Nugget munten niet altijd beschikbaar zijn en dus kan de gouden Nugget waarde wel eens hoger uitvallen dan bij andere munten. Dit effect wordt nog versterkt doordat sinds 1989 de afbeelding op de gouden Nugget jaarlijks veranderd. De enige andere munt waarbij dit gebeurd is de Chinese Gold Panda en deze munten zijn dus interessant voor verzamelaars. Tot 1989 was de afbeelding op de Nugget dezelfde, de afbeelding van een Nugget werd met de invoering van de 1989 ‘proof’ uitvoering echter vervangen door een kangoeroe. Vanaf dat moment wordt jaarlijks een ander soort kangoeroe op de munt afgebeeld en dit komt de waarde van gouden Nugget munten zeker ten goede. Rond de afbeelding van de kangoeroe staat de naam, het gewicht, de puurheid en het jaartal van de munt afgebeeld. Bijzonder is op te merken dat de bijnaam van de Gold Nugget eigenlijk de ‘Kangaroo’ is, dit komt natuurlijk door de afbeelding. Op de voorkant staat een afbeelding van koningin Elizabeth van Engeland en de ‘face value’ vermeld. Deze ‘face value’ staat dus niet in verhouding tot de waarde van gouden Nugget munten en staat er alleen maar op omdat de Nugget een wettig betaalmiddel is. Bij de introductie van de grotere munten is de ‘face value’ zelfs verlaagd om ze in verhouding te laten zijn met de andere munten uit de Nugget serie.

Toch is het de waarde van gouden munten die beleggers interesseert, daarbij zal het beleggers niet zo heel veel uitmaken hoe de munt heet en wat er op staat. Beleggers maken natuurlijk wel dankbaar gebruik van de waarde van gouden Nugget munten. Zeker als de Nugget als beleggingsmunt gekocht wordt voor de prijs van goud en aan een verzamelaar verkocht kan worden voor iets meer dan de goudprijs. Dit is een bijkomend voordeel van de gouden Nugget waarde die voor verzamelaars nu eenmaal hoger ligt dan voor beleggers. Een andere mogelijkheid om in Australisch goud te beleggen is de Lunar Gold Coin. Deze gouden beleggingsmunten hebben afbeeldingen van dieren van de Chinese kalender in plaats van kangoeroes. De waarde is echter vergelijkbaar met de waarde van Nugget munten omdat ook hier de afbeelding jaarlijks verandert en de munt geslagen is van 99,99% puur goud. Het is natuurlijk zo dat de waarde van gouden munten elkaar toch nooit zo heel veel zal ontlopen omdat het nu eenmaal om hetzelfde goud gaat. Het enige dat daar verandering is kan brengen is de bijzondere zeldzaamheid van een munt, deze munten zijn dan ook alleen interessant voor verzamelaars en beleggers laten deze speciale munten dan maar beter liggen.