Waarde Gouden Eagle Munten

Er zijn veel soorten gouden munten die bedoeld zijn voor het beleggen en het verzamelen er van. De American Gold Eagle is ook zo’n gouden munt die in het leven geroepen is om beleggers te interesseren in Amerikaans goud. De American Gold Eagle is een andere munt als de American Eagle die ook van goud geslagen was en van de laat achttiende eeuw tot het begin van de twintigste eeuw in circulatie was. De waarde van gouden Eagle munten zult u dan ook in moeten rond de waarde van het goud dat in de munt verwerkt zit en niet rond de ‘face value’ die op de munt vermeld staat.

De ‘face value’ van de in 1986 geïntroduceerde Gold Eagle munten staat er eigenlijk alleen op om het op een munt te laten lijken. Het was van meet af aan duidelijk dat de prijs van goud continue veranderd en dat de ‘face value’ van 50 dollar op de 1 troy ounce munt daarom niet de waarde van gouden Eagle munten weer zou geven. Vanaf de introductie in 1986 als tegenhanger voor de Krugerrand werden vier uitvoeringen geslagen. Standaard was de Gold Eagle met 1 troy ounce aan goud en daarnaast werden ook munten van een halve troy ounce goud, een kwart troy ounce goud en een tiende troy ounce goud geslagen. De Gold Eagle in niet geslagen uit puur goud maar uit een legering van goud, zilver en koper. Dit is gedaan om de munt harder te maken en dus minder snel te laten beschadigen. De gouden Eagle waarde wordt echter bepaald door de hoeveelheid goud die in de munt verwerkt zit. De Gold Eagle is net zo zwaar als de Krugerrand en de afmetingen zijn ook vrijwel gelijk, het verschil zijn natuurlijk de afbeeldingen op beide kanten maar ook de samenstelling. De Gold Eagle is gemaakt van 91,67% goud, 3% zilver en 5,33% koper, hierdoor is de Gold Eagle een 22 karaat gouden munt net als de Krugerrand met een vrijwel gelijke gouden Eagle waarde. De samenstelling van de kleinere uitvoeringen is dezelfde en de ‘face value’ is proportioneel aan het gewicht met uitzondering van de kwart troy ounce goud Eagle waarvan de ‘face value’ 10 dollar is. Zoals gezegd zegt deze ‘face value niets over de waarde van gouden Eagle munten.

De afbeelding op de Gold Eagle laat aan de achterkant een Eagle zien die op een nest aan vliegt, daaronder staan het gewicht en de ‘face value’ vermeld, ook staan er de beroemde woorden ‘in god we trust’ weergegeven en de Latijnse spreuk ‘E pluribus unum’ uit het Amerikaanse zegel weergegeven. De voorkant wordt opgesierd door ‘Lady Liberty’ met daarboven het woord ‘Liberty’ en rechts het jaartal dat de munt geslagen is. De eerst vijf jaar waren dit Romeinse cijfers en vanaf 1992 werd dit in normale cijfers gedaan. Dit zijn de kenmerken waaraan u een Gold Eagle kunt herkennen en die de waarde van de Eagle munt garanderen. Er zijn vanaf de introductie slaat men ook munten die een hogere Eagle munten waarde hebben. Dit zijn de ‘proof’ munten die speciaal voor verzamelaar geslagen worden en een extra hoge kwaliteit hebben. Het mag duidelijk zijn dat de waarde van gouden Eagle munten met een ‘proof’ kwaliteit hoger is omdat ze buitengewoon gaaf zijn. De Gold Eagle munten met ‘proof’ kwaliteit zijn te herkennen aan een ’W’ die onder de datum staat.

Voor beleggers hangt de gouden Eagle waarde natuurlijk af van de hoeveelheid goud die in elke munt zit. Bij het prijspijl van medio 2011 ligt de waarde van gouden Eagle munten met een gewicht van 1 troy ounce dus ergens tussen de ruim 1500 dollar tot ruim 1600 dollar. Deze prijzen zullen echter continue veranderen naarmate de goudprijs veranderd, omdat deze volop in beweging is moet u dus goed op de dagprijs van goud letten. De waarde van een Eagle munt met ‘Proof’ kwaliteit zal boven deze waarde van het goud uitkomen. De laatste jaren produceert de American Mint ook een 24 karaat gouden munt die de American Gold Buffalo heet. Deze 99,99% pure beleggingsmunt is bedoeld om de vraag naar puur gouden munten te bedienen maar zal geen invloed hebben op de waarde van gouden Eagle munten. De Eagle munten waarde wordt immers bepaald door de hoeveelheid goud die in de munt verwerkt zit en die zal niet veranderen.