Waarde Bepaling Gouden Munten

Bij het beleggen in munten van goud hangt de waarde van gouden munten natuurlijk af van de hoeveelheid goud dat in de munt verwerkt is. Voor verzamelaars is er echter nog een reden om juist meer dan de waarde van goud te betalen voor een munt. Dat de belangen van beleggers en verzamelaars niet altijd overeen komen lijkt daarmee duidelijk te zijn.

De waarde bepaling van gouden munten hangt dus af van het doel waarmee u deze munten aan wilt kopen. Voor beleggers is het heel eenvoudig, een belegger wil een bepaalde hoeveelheid goud aankopen en deze op een later tijdstip weer verkopen. Het verschil tussen de aankoop prijs en de verkoop prijs is winst voor de belegger en daarmee moeten ook de eventuele kosten die de belegger gemaakt heeft gedekt worden. Voor beleggers maakt het ook niet zo heel veel uit in welke vorm goud gekocht kan worden, dit mogen gouden munten zijn maar ook goudbaren zijn van harte welkom. Het belangrijkste is dat de waarde van het eerder aangekochte goud goed vast te stellen is bij verkoop. Bij gouden munten is de waarde vaak eenvoudig vast te stellen omdat deze munten door hun status van wettig betaalmiddel aan strengen eisen moeten voldoen. Zo zijn de afmetingen en het gewicht door hun status als wettig betaalmiddel eigenlijk wettelijk vastgesteld. Door deze twee te controleren en goed naar de afbeelding en eventuele beschadigingen te kijken is de echtheid al snel vast te stellen en daarmee is de waarde van gouden munten ook vastgesteld. De waarde van goudbaren is moeilijker vast te stellen, goudbaren zijn beschikbaar in vele soorten en maten en er is geen standaard voor goudbaren. Het enige waar u op af kunt gaan is wat er op de goudbaar vermeld staat zoals het gewicht en de puurheid maar ook de officiƫle merktekens. Vaak staat er ook een serienummer op die overeenkomt met een certificaat van echtheid. De enige echte bepaling van de waarde aan goud is als het volume en het gewicht gecontroleerd wordt. Het zal u dan ook niet verbazen dat sommige beleggers de waarde bepaling van gouden munten eenvoudiger vinden dan die van goudbaren. Met eenvoudige zaken als het controleren van de dikte en de diameter en het wegen van de munt is de waarde bepaling van gouden munten al gedaan.

Gouden munten hebben echter ook een andere waarde en dit is een waarde die beleggers niet graag betalen als ze gouden munten aankopen met het doel daarin te beleggen. Deze waarde is de verzamel waarde van gouden munten, de verzamel waarde bepaling van gouden munten gebeurd hoofdzakelijk door de beschikbaarheid van de munten. Gouden munten worden in beperkte oplages geslagen omdat de makers niet graag met teveel munten blijven zitten maar ook omdat een te groot aantal munten een negatief effect kan hebben op de ontwikkeling van de goudprijs. Juist doordat deze munten heel erg mooi zijn en van goud gemaakt zijn, zijn ze er geliefd bij verzamelaars. Voor deze gouden munten is de waarde bepaling dan ook ingegeven door het aantal geslagen munten en de vraag naar deze munten. De goudwaarde zal hierbij natuurlijk altijd opgebracht worden maar de extra waarde is wat verzamelaars over hebben voor het bezitten van juist die ene munt. Daarmee is de waarde bepaling van gouden munten dus eigenlijk afhankelijk van het aloude markt mechanisme van vraag en aanbod dat ook al verantwoordelijk is voor de bepaling van de prijs van goud.

Of het een goed idee is dat beleggers het bij goudbaren houden en verzamelaars zich toeleggen op gouden munten waag ik te betwijfelen. De prijzen kunnen op die manier enorm uit elkaar gaan groeien waardoor de verzamelwaarde op den duur geen recht doet aan waarde aan goud in een munt. Uiteindelijk zijn ook verzamelaars maar gewoon beleggers want als de kans geboden wordt om een munt met veel winst te verkopen dan wordt deze kans vaak gegrepen. Andersom zal natuurlijk een belegger zich ook niet schamen om een munt met extra winst aan een verzamelaar te verkopen. Op deze manier blijft het spel van vraag en aanbod geheel in tact en zal de waarde bepaling van gouden munten telkens opnieuw plaats moeten vinden aan de hand van de hoeveelheid goud en de beschikbaarheid van de munten op de markt.