Gouden Munten Verzamelen

Goud in de vorm van munten kopen kunt u zoals u onderhand weet om verschillende redenen doen. U kunt dit doen met als doel om te gaan beleggen waarbij een stijging verwacht van de goudprijs waardoor u de munten met winst kan verkopen. Ook kunt gouden munten verzamelen omdat u graag een bepaalde serie bij elkaar wilt hebben of omdat ze gewoon erg mooi zijn. Het beste is wellicht dat het ene doel het andere niet uitsluit dus u kunt van beide mogelijkheden profiteren.

Het verzamelen van gouden munten is een kostbare aangelegenheid, de munten hebben namelijk een bepaalde waarde aan goud en die zal betaald moeten worden. Daarnaast hebben de munten ook een waarde die verzamelaars aan de munten toekennen. Deze waarde wordt bepaald door het aanbod van de munten in kwestie en zal oplopen naarmate er minder munten van een bepaald soort geslagen zijn of er minder munten beschikbaar zijn op de markt. U kunt dus zeggen dat het een kwestie is van vraag en aanbod die de prijs bij het gouden munten verzamelen bepaald. Er is een enorme verscheidenheid in mensen die munten verzamelen, er zijn zeer vermogende mensen die juist de hele speciale en vaak unieke munten willen hebben en er zijn mensen die alles bij elkaar moeten schrapen om een serie kompleet te krijgen waar ze zo dol op zijn. U kunt stellen dat de variatie onder de verzamelaars nog groter is als de variatie onder de gouden munten die verzameld worden.

Als u gouden munten verzamelen wilt dan zult u zich goed moeten oriënteren op de verschillende mogelijkheden die er zijn. Sommige series gouden munten hebben namelijk zoveel verschillende uitvoeringen dat het meer op goud verzamelen gaat lijken als u niet precies weet waar u naar op zoek bent. U moet zich dus van te voren een doel stellen van wat u in uw verzameling wilt zien en specifiek daar naar op zoek gaan. Bij het verzamelen van gouden munten hebt u een enorme keuze, de Krugerrand heeft de minste mogelijkheden met munten van 1 troy ounce, een halve troy ounce, een kwart troy ounce en een tiende troy ounce. Alle munten hebben een springbok aan één zijde afgebeeld met daarbij het gewicht aan goud, het jaartal en de puurheid en een afbeelding van Paul Kruger aan de andere kant. Maple Leaf gouden munten verzamelen biedt u nog veel meer mogelijkheden, u kunt niet alleen munten verzamelen van verschillende gewichten maar bepaalde jaargangen hebben ook andere afbeeldingen.

Deze afbeeldingen zijn allen van de koningin van Engeland maar ze staat er in verschillende leeftijden op afgebeeld. Maple Leaf munten verzamelen houdt hier nog niet mee op, er zijn ook Maple Leaf munten te vinden die van zilver, platina of palladium geslagen zijn en ook is er een serie die van goud en zilver gemaakt is. Alsof dit nog niet genoeg is kunt u Maple Leaf munten van goud verzamelen die aan speciale gebeurtenissen zijn gewijd, denkt u hierbij aan speciale uitgaven voor de Olympische Spelen, munten rond de diverse jubilea van de Maple Leaf, munten die een extra hoge puurheid hebben, munten die voorzien zijn van een hologram of munten die gekleurd zijn. De Australian Gold Nugget is ook in verschillende gewichten te verzamelen maar heeft ook nog een extra verzamelwaarde. Een complete serie Gold Nugget munten verzamelen betekend dat u alle munten sinds 1986 op de kop moet tikken. De Gold Nugget is namelijk één van de twee gouden munten die jaarlijks van een andere afbeelding wordt voorzien, de enige nadere munt waarbij dit gebeurd is de Chinese Gold Panda. De eerste drie jaar van het bestaan stonden er diverse ‘nuggets’ op afgebeeld en vanaf 1989 staan er verschillende soorten kangoeroes op afgebeeld, hierdoor heeft de Nugget de bijnaam Kangoeroe gekregen. Op de andere zijde van de Nugget staat een afbeelding van koningin Elizabeth van Engeland. Het unieke dat het verzamelen van gouden munten uit het Nugget programma aantrekkelijk maakt is dat elke munt in een eigen plastic doosje geleverd wordt.

U ziet dat gouden munten verzamelen u een hele wereld aan mogelijkheden biedt. Vandaar ook dat wij u aanraden om uw zinnen op één specifieke serie te zetten want anders wordt het een kostbare aangelegenheid en gaat het meer op goud verzamelen lijken.